Anna Cervello

IMG_6359

Restauració de bens patrimonials en laca

Una de les tasques professionals importants que duc a terme es el de restauració de bens patrimonials. La laca japonesa es una de les disciplines mes complexes a l’hora de restaurar degut que s’han de tenir diversos factors en conta…el tipus de laca i pigments que s’han utilitzat , la època , l’ estil, el país on va ser realitzada etc. etc. a mes, ens trobem molt freqüentment amb peces que tenen part d’original i parts que han estat substituïdes o , amb una part original han creat un moble nou.
La zona on s’han realitzat peces lacades abasta pràcticament el mon sencer..en principi es lacava en tot el sud-est asiàtic, però en la època de les colònies, es va estendre de forma exponencial. Així trobem peces realitzades a les illes Filipines o a Mèxic, a Europa , per exemple hi ha diversos tipus de laques alternatives anomenades “chinoseries” o “japanning”, que es un tipus d’imitació de les originals…a França tenim diverses versions, des de les laques Indoxines autentiques a la laca Martin que era una troballa francesa. A Itàlia trobem la laca veneciana i diversos tipus de laca xarolada així com a Portugal o Rússia, on es coneguda la laca rusa i també tenim els països aràbics, on es lacava amb goma laca o goma aràbiga.
Totes porten el nom de LACA però, el producte es completament diferent d’un lloc a l’altre .
Sempre es un repte començar la restauració d’una peça, per que has de trobar totes les empremtes possibles per determinar la seva procedència i quan i a on va ser realitzada. Normalment les peces no venen amb referències ni documentació , només el testimoni oral de la família que l’ha custodiat fins que arriba a mans del restaurador.
Buscar bibliografia, indagar a museus ..es una tasca que fa que sempre hagis investigar, ja que cada peça o moble es diferent al altre per tal de fer una restauració lo mes ajustada possible al original.
La meva ètica de treball es el de la mínima intervenció. Deixar el màxim del original que no perilli la vida de la peça, però deixar tot el que es pot sense intervencions. Lacar sempre amb laques i pigments que es corresponguin.

IMG_6361 IMG_6359

llit procedent del Palau Imperial de Beijing, Xina. dinastia Qing. es la restauració mes important que hem fet.

IMGP0544 IMGP0759
IMGP0764 IMGP1502

 

Moble lacat amb decoració clàssica. origen Xinés. aquest moble estava en molt mal estat i la restauració va ser intensiva.

 

 

IMG_5232 IMG_5233
 IMG_5311

 

paravent de Coromandel. es tracta d’una tècnica molt coneguda ja que hi han molt paravent fets amb Coromandel. havia patit una caiguda i estava bastant malmès.

 

 

IMG_5267 IMG_5813
↑ abans de d’intervenció
↑ desprès de l’intervenció
IMG_3621 IMG_3626
↑ caixa vermella amb dues portes i onze ↑ interior de la caixa

calaixets al interior

 

IMG_3356 IMG_4385
↑ Cadira procedent del Palau Imperial ↑ restauració d’una peça d’Enriqueta Benigani.

propietat de la família.